Bezoek Bodegas Costers del Sio - Spanje

Het wijnhuis: Costers del Sio

Het begon allemaal met de ambitie van een rusteloze man, Juan de Porcioles, die er altijd van had gedroomd om buiten de stad te wonen, om omringd te zijn door de natuur. Die droom werd werkelijkheid in 1992. De familie Porcioles kocht het landgoed dat vandaag de dag bekend staat als Finca de Flix in Balaguer, een gemeente in Catalonië, zo’n 150 kilometer ten westen van Barcelona.

Met behulp van vrienden en familie plantte Juan in 1998 zijn eerste wijngaard, Vinya Vella. Zijn doel? Het produceren van wijnen met een uitgesproken persoonlijkheid en van de hoogste kwaliteit. Zo zag Costers del Sio het levenslicht. Tegenwoordig telt het wijnhuis 71 hectare wijngaarden. Juan de Porcioles heeft gekozen voor een mix van lokale en internationale druivenrassen, waaronder tempranillo, garnacha, syrah, merlot, cabernet sauvignon en viognier. Op dit moment wordt er ook geëxperimenteerd met nieuwe druivenrassen en klonen als back-up voor de toekomst.

De wijngaarden van Costers del Sio liggen op een hoogte van 310 meter boven zeeniveau waar ze genieten van mediterrane temperaturen met continentale invloeden.

Costers_del_sio.png

Het wijngebied: Costers del Segre

Costers del Segre is een versnipperde appellatie langs de rivier Segre in het noordwesten van Catalonië. Het telt een aantal subzones die verspreid liggen in het stroomgebied van de rivier en de omgeving van de stad Lleda. Het valt niet altijd mee om wijn te maken in Costers del Segre. Er heerst een uitgesproken mediterraan klimaat met continentale invloeden. Hoewel het ‘s zomers overdag heel heet kan zijn, koelt het ‘s nachts flink af. Dat maakt het gebied toch geschikt voor wijnbouw.

Er staat in totaal 4000 hectare wijngaarden aangeplant in Costers del Segre. Veel van de druiven die hier worden geteeld, zijn bestemd voor de productie van cava. Toch lijkt het tij te keren en komen er steeds meer witte en rode kwaliteitswijnen uit het gebied. De witte wijnen worden veelal gemaakt van macabeo, parellada en internationale druivenrassen als viognier en riesling. Voor rode wijnen wordt gebruik gemaakt van tempranillo, die lokaal ull de lebre wordt genoemd. Ook garnacha (al dan niet van oude stokken) en de internationale sterspelers cabernet sauvignon en syrah kom je veel tegen.

COSTE3.jpg

Volgende wijnen zijn beschikbaar:

  • La Boscana wit : 70% Chardonnay & 30% Viognier

    Een minder frequente variëteit ins Spanje, Viognier, opent een totaal nieuw aroma- en smakenpalet, alhoewel de klassieker Chardonnay hier de hoofdmoot uitmaakt van de 'coupage'. Om optimale frisheid in de deze wijn te brengen, oogst men manueel tijdens de meest frisse ochtenduren in augustus en september, en vinfieert men apart per variëteit en perceel, teneinde de wijnmaakster, Valvanera, de maximale vrijheid te geven een evenwichtig eindproduct te bekomen.
    Briljante, lichtgele wijn met groene reflecties.
    Expressieve aanzet in de neus en waaier aan fijne aroma's, steenfruit, perzik, abrikoos, witte aalbessen op een florale achtergrond an appelbloesem.
    In de mond opent deze wijn met grote volheid en volumineus aroma met pure fruitkracht. Zachte toegang, mooi volume, verfijnde ondersteunend zuren met een lange afdronk. Alles is prachtig in balans.

  • La Boscana rosé : Garnacha & Syrah

    De druiven worden per perceel en variëteit, op verschillende tijdstippen geoogst (van september tot oktober).

    Een zeer korte maceratie van de druiven geeft deze, voor Spanje toch, lichte kleur.
    Wel een mooie kleur, licht aardbeiroze met hint van zalmroze.

    Heerlijke, expressieve maar zeer elegante neus, mooie fruittonen van aardbeien en framboos, zoete snoepjes en suikerspin, licht lactische toets, ...
    Verfijnde bouw in de mond, met toch voldoende structuur, zeer elegant, fijne ondersteunend zuren.

  • La Boscana rood : 70% Tempranillo, 20% Garnacha, 10% Syrah, 4 maanden Frans en Amerikaans eiken (300l)

    'La Boscana' betekent de wildernis in het Catalaans.

    De druiven worden per perceel en variëteit, op verschillende tijdstippen geoogst (van september tot oktober).

    Intense donkerkersenrode kleur, met paarse rand en gekleurde tranen.
    Intense, mooie fruitige aanzet van rode bessen en cassis, zoetige specerijen zoals zoethout, kaneel, fijne licht geroosterde toetsen, opent na walsen met balsamische toetsen en een vleugje eucalyptus.
    Zeer goede mondvulling, sappig, opnieuw veel vers rood fruit, mooie structuur en fijne geïntegreerde zuren. Sluit af met opnieuw licht geroosterd toetsje. Mooi uitgebalanceerd met rijp fruit van de Tempranillo, gecombineerd met de kruidigheid van de Garnacha, en het iets wildere toetsje van de Syrah.

  • Bosc Silvestre : 85% Tempranillo, 15 % Garnacha, 9 maanden opvoeding op Fr. en Am. eiken, flesrijping minimaal 6 maanden

    Selectie van de beste Tempranillo en Garnacha-druiven uit de wijngaard, met beperkt rendement, geoogst in de tweede helft van september. (Bio, zonder certificaat)

    Zeer intense, briljante zwarte kersenkleur, met fijne tranen.

    Intense, zeer expressieve aroma's van rood en zwart bosfruit, een waaier van specerijen, zoethout, balsamische ondertoon, fijne houttoetsen.

    Vlezige mondvuling, opnieuw zeer fruitig, met mooie structuur, fijne kruidigheid een beetje sous-bois in de aangename en lange afdronk.


20190930_132122.jpg
  • Finca Sios Vino de Lagar : 25% Syrah en 75% Garnacha met een houtlagering van 12 maanden nieuwe Franse Allier vaten.
    Rode wijn geproduceerd in originele stenen tanks uit de 12de eeuw. Een romantisch idee, de herinvoering van een traditionele methode om een authentieke en originele wijn te bekomen. Een helder, diepgekleurd robijnrode kleur. Een complex aroma van rijp fruit (zwarte bes en pruimen) met florale toetsen (viooltjes en roos) en een kruidige hint van peper en drop, aangevuld met rozemarijn. Dit alles bovenop een minerale basis, wat deze wijn een unieke personaliteit geeft. In de mond een zeer goed gestructureerde, volle wijn. Plezant fris, gebalanceerd en fluwelig met een nadrukkelijke, aangename afdronk


20190930_131916.jpg
Bart Voeten