Wijnproeverij november 2020

pere-ventura.png

‘Als je je lot in eigen hand neemt, geef je betekenis aan de nalatenschap van je voorouders.’ Aldus Pere Ventura. Zijn familie drukte een stempel op de historie van de Spaanse cava. Het was zijn overgrootvader die aan de wieg stond van de eerste Spaanse cava gemaakt volgens de champagnemethode. Zijn opa en vader gaven met hun kennis van de wijngaarden en het land op hun beurt vorm aan de verdere ontwikkeling en perfectionering van het proces. Op basis van innovatie en kwaliteit bouwt Pere Ventura met zijn knowhow verder op deze fundering. Binnen zijn bedrijf is er alleen plaats voor het allerbeste wat cava te bieden heeft. Op de op 250 meter hoogte gelegen wijngaarden in Penedès, ten zuidwesten van Barcelona, tussen de Middellandse Zee en de bergen en met een ideaal klimaat, wordt met respect voor moeder natuur gewerkt. Er worden geen pesticiden gebruikt. Werkzaamheden worden nauwkeurig gepland, zodat alleen het beste fruit geoogst wordt voor de cava’s. Zoals Pere Ventura zegt: ‘Het land liegt nooit!’

De verschillende druivenrassen worden met de hand geplukt en apart zachtjes geperst. Alleen de hoogste sapkwaliteit per druivensoort wordt gebruikt voor het verdere proces! Na de temperatuur gecontroleerde vergistingen, die ook apart verlopen op roestvast staal, op 16 tot 18 graden, wordt er van de verschillende druivensoorten een blend samengesteld. Deze wordt vervolgens op fles gebracht en krijgt zijn tweede gisting in de diepe kelders van het domein. Voor beide gistingen wordt gebruik gemaakt van een eigen inheemse gistcultuur. Na een rijping van 24 tot 30 maanden volgt het dégorgement en wordt de uitgezakte gist uit de fles gehaald zodat er een prachtige heldere en complexe Cava geschonken kan worden.

Cava Chic Barcelona Brut:

Chic Barcelona is een prachtige Brut Cava. Een heldere parelende wijn die gemaakt wordt zoals Champagne (hergisting op de fles). De samenstelling bestaat uit: 35% Macabeo, 35% Xarel.lo en 30% Parellada. De druiven worden met de hand geplukt en voorzichtig geperst,. De druiven geven Chic Barcelona Brut elegantie en duidelijk gedefinieerde tonen van citrusvruchten, groene appel en subtiel geroosterd brood. Goed gekoeld ideaal als aperitief door zijn evendigheid in bruis. Chic Barcelona Cava Brut wordt gepresenteerd in een prachtige fles met een stijlvol label. Een zeer toegankelijke feestwijn die perfect bij lichte gerechten zoals vis en gevogelte past.

Cava Chic Barcelona Rosé:

Chic Barcelona Rosé is een Cava gemaakt van één druivensoort; Trepat. Deze variëteit wordt geteeld in de Conca de Barbera-vallei in centraal Catalonië. Het klimaat is mediterraan met continentale invloeden, wat betekent dat het de neiging heeft om koude winters en licht milde zomers te hebben, wat resulteert in een langzamere rijping van de druiven die op hun beurt volle en frisse wijnen produceren.

Een zalmroze kleur met kleine en levendige bubbels. In de neus rozen en rode bessen. In de mond zorgen rijp rood fruit en zwarte bessen voor een voortreffelijke balans en een mooie structuur.

Chic-Barcelona-3-pdl..jpg
il colle.jpg

Azienda Vitinicola Il Colle is gevestigd in San Pietro di Feletto, in het hart van de regio Conegliano-Valdobbiadene, waar Prosecco Superiore D.O.C.G. ontstond. Deze werd in 1978 gesticht en werkt nog altijd volgens de familiale tradities. 'Il Colle' is synoniem voor kwaliteit voor alle plaatselijke producenten. Alle druiven die gebruikt worden voor de productie van 'Il Colle' zijn manueel geoogst in de wijngaarden van de streek. Alle stadia worden zorgvuldig gecontroleerd.

Il Colle Prosecco Superiore Brut DOCG Conegliano & Valdobbiadene :

Deze Prosecco is gemaakt met de druif Glera. De kleur is strogeel met lichte, gouden reflecties. Een elegant aroma van geel fruit, licht gekonfijt. Lichte zoetheid in de mond, mooie balans, fijne elegante bubbels. Heerlijk als aperitief, bij nagerechten of elke feestelijke aangelegenheid.

Silver Medal Concours Mondial de Bruxelles 2020
Silver Medal IWSC 2020 - 90pts
1 Heart Merum 2019 2019
89pts I Migliori Vini Italiani Luca Maroni

le-grand-noir.jpg

Le Grand Noir wijnen worden gemaakt door Hugh Ryman in de Minervois. Le Grand Noir wijnen worden geproduceerd door Celliers Jean d'Alibert, dat werd opgericht in 1953. Celliers Jean d'Alibert ligt 20 km ten zuiden van Carcasonne en 35 km ten noorden van Narbonne. Le Grand Noir worden verbouwd op een kalkhoudende ondergrond nabij Carcasonne, veelal op de zuidhellingen van dit pittoreske landschap. Het klimaat is mediterraan met Atlantische weersinvloeden.

Le Petit Noir Chardonnay:

Deze soepele wijn is een echte passe partout met in de neus geur van witte perzik, wat honing en appel , in de mond een zachte afdronk met tonen van sinaasappel en rijpe appel, beetje toasty toets dat voor dat extra’tje zorgt. Voornamalijk een plezante doordrinker zonder franjes.

Le Petit Noir Merlot:

Verleidelijke kersenaroma’s mooi verweven met aroma’s van kruidige, versgebakken vruchtencake. Paarsrood in het glas. Levendig met zachte tannines, kenmerkend voor een merlot. Een vlotte afdronk waarin de smaak van zomerfruit als kersen en aardbeien nog lang aan blijft houden. Medium bodied. Een vlotte passe partout.

Le Grand Noir Chardonnay:

Een elegante, volle wijn, bestaande uit 85% chardonnay waarvan 30% op Franse en Amerikaanse eiken vaten heeft gerijpt. Verder werd nog 15% viognier toegevoegd om nog meer fruitige en intense aroma's te verkrijgen. Deze witte wijn heeft een groengele kleur met heerlijke aroma's van limoen en gele vruchten zoals mango, ananas en gember. Tevens tonen van boter en toast. Kortom: een volle wijn met aroma's van gele citrusvruchten, ondersteund door een zeer lichte houtsmaak. Culinair heeft deze wijn zeer veel mogelijkheden. Kan gedronken worden als aperitief, bij vis, bij romige pastagerechten, gerookte vleeswaren, ...

Le Grand Noir Cabernet/Syrah:

Deze heerlijke wijn, gemaakt uit cabernet sauvignon en shiraz, heeft gedurende 6 maanden gerijpt op Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten. Aroma's van rode bessen van de cabernet, samen met aroma's van braambessen en toetsen van peper van de shiraz. Deze topper heeft voor ons zachte tannines in de lange afdronk. Kan zo worden gedronken en/of past perfect bij de meeste soorten vleesschotels.

Le Grand Noir “Les Réserves” wit:

Les Réserves van Le Grand Noir uit de Languedoc is gemaakt van grenache blanc, roussanne en viognier. Deze druiven geven sappige fruitaroma's zoals appel, peer, abrikoos en limoen en daarnaast florale tonen en wat kruidigheid. De wijn kreeg een beetje vatrijping wat zorgt voor een lichte gerookte toets en wat vanille. Alle aroma's zijn uitzonderlijk goed verweven, net als de levendige zuren. Kortom, Les Réserves heeft een mooie body, complexiteit en is toch erg fris en elegant!

Le Grand Noir “Les Réserves” rood:

Gemaakt met 60% Shiraz en 40% Grenache. Intense aroma’s van bramen en witte peper (Syrah) en toetsen van kersen, aardbeien en kruiden (Grenache). Subtiele tonen van vanille en koffie (door de rijping gedurende 6 maanden in eiken vaten). De rijkste en meest complexe wijn uit het Le Gand Noir assortiment. Past bij vleesgerechten (rund, lam) en wild.

Ego-foto-logo-2.jpg

Ego Bodegas is sinds 10 jaar neergestreken in het kloppende hart van de D.O.P. Jumilla. De nogal moderne Bodega krijgt volgens de Spaanse buren niet de schoonheidsprijs, maar functionaliteit en moderne wijntechnieken staat bij Ego Bodegas hoog in het vaandel. Hun doel is dan ook om het aller-aller-allerbeste uit de Monastrelldruif te halen en het karakteristieke pure fruit in hun wijnen weer te geven. En met succes! Elk jaar vallen hun wijnen op basis van Monastrell weer in de prijzen….

Goru wit:

De Goru el Blanco bestaat voor de helft uit Moscatel en de andere helft uit Chardonnay. De Moscatel druif zorgt in deze blend voor de exotische, stuivende bloemen geur en de Chardonnay voor de mooie zachtheid. Een combinatie van druiven die je niet vaak tegenkomt. Waarom niet meer wijnboeren deze blend maken blijft voor ons een raadsel.

Goru rosé:

In de neus nuances van zwarte bes en delicate kruiden. De fruitige aspecten van het boeket worden vergezeld door bosgrond . In de mond is de textuur van deze lichtvoetige roséwijn heerlijk knapperig en vlezig. Gemaakt van 100% Garnacha.

Goru rood:

Waar oer-Spaanse druif Monastrell in het hete, droge Jumilla zich vaak ontpopt in overrijpe wijnen met een hoog alcoholpercentage, hebben de wijnmakers van Ego Bodegas 'm op een vroegtijdige detox gezet. Een flinke dosis frisse, kruidige Syrah en strakke, geurige Petit Verdot ontnuchteren hem, en een paar maanden extra zelfreflectie in aromatisch Amerikaans eikenhout zorgen ervoor dat hij lang sober blijft. Lekker bij harde kazen en lamsvlees.

Goru Gold:

De druiven worden met de hand geoogst, in kleine manden van 15kg, op moment van optimale rijpheid. Elk druivenras wordt apart gefermenteerd en gemacereerd gedurende 20 tot 30 dagen op een gecontroleerde temperatuur van maximaal 28ºC. Nadien rijpt de wijn nog 12 maanden op nieuwe Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten. Intense kersenrode kleur met tinten van violet. Delicaat aroma van zwart fruit met geroosterde en gerookte tonen. Een rijpe wijn met een subtiele en gestructureerde smaak met zachte, elegante tannines. Lekker met zalm, tonijn, rundsvlees, lamsvlees, steak met champignons, stoofpotjes, pasta, groenteschotels, blauwe en gerijpte kazen.

mailing-gold.png
foncalieu.png

Foncalieu is uitgeroepen tot "Cooperative Winery of the Year" door het prestigieuze wijnmagazine Revue du Vin de France. Oftewel het beste wijnhuis van het jaar. Een prestatie van formaat. Wijnhuis Foncalieu is gelegen in Arzens in Zuid-Frankrijk. Arzens is een klein dorpje van amper 1000 inwoners langs het massief van Malpere in het land van de Catharen zo'n 10 km ten westen van Carcassonne. Met wijngaarden in de Languedoc, Provence, Gascogne en in de Rhone heeft Foncalieu een bijzonder uitgestrekt gebied tot haar beschikking om wijn te produceren. Wijnen die met grote regelmaat in de prijzen vallen. Passie, betrokkenheid, ambitie en innovatie zijn de pijlers van Foncalieu. Pijlers die hun succes in het verleden zeker hebben bewezen en die in de toekomst garant staan voor heerlijke wijnen.

Le Versant Viognier:

Vol en fruitig met een neus van abrikoos, rijpe perzik en exotisch fruit, iets minder vol als de chardonnay wijnen wat deze wijn bij velen geliefd maakt. Gaat goed samen met allerlei gerechten als wit vlees, salades en zeevruchten, tonijn, kabeljauw, ganzenlever, kalfsgehakt.

Le Versant Syrah:

Deze wijn is gemaakt van 100% Syrah druiven waarvan 25% 6 maanden op eiken vat heeft gelegen. Een geconcentreerde en mooi uitgebalanceerde Syrah met een dieprode kleur en fruitige afdronk. Te drinken bij de Mediterrane keuken, gegrild lam maar ook bij rood gegrild vlees en bij zachte kazen

versant syrah.jpg

Château Rivière Minervois:

De 75 ha wijngaarden van Château Rivière, op het zuiden gericht op terrassen van klei en kalksteen met opgerolde kiezelstenen, profiteren van een zonnig klimaat dat bevorderlijk is voor de harmonieuze rijping van de druiven. Gemaakt van 90% Syrah en 10% Grenache druiven. Deze wijn onthult een expressieve neus van jamachtig zwart fruit en kruidige en kamferachtige tonen. De smaak is heerlijk vlezig en combineert rijkdom, kracht en finesse.

Terre d’Homme Faugères:

De AOP Faugères ligt in het noorden van het departement Hérault, leunend tegen de eerste uitlopers van de Montagne Noire, tussen de Orb-vallei en de vlakte van Béziers. De opmerkelijke wilde landschappen hebben de bijzonderheid dat ze zijn samengesteld uit leistenen die geweldige wijnen opleveren, krachtig en elegant. Er wordt gezegd dat de druiven daar 's nachts rijpen, wanneer de schalies de overdag opgeslagen warmte herstellen. Deze wijn is gemaakt met Carignan, Grenache, Syrah en Mourvèdre. Aroma’s van vanille en violet. Een ronde smaak met toetsen van rijp fruit en volume. Te drinken bij wildgerechten.

torrelongares.png

Covinca wordt geleid door een jong maar ervaren team dat bijna 3.000 ha wijngaard in hun bezit heeft. Ze zijn daarmee de grootste bodega in Carinena. Carinena is een van de oudste D.O. gebieden in Spanje én de oudste in Aragón. De wijngaarden liggen vooral in het lagere gebied van de Ebro en lopen door tot aan het noordoosten van Sierra de Algairén. De wijngaarden zijn geplant op een hoogte van 400-700 meter. Temperatuurverschillen winter-zomer: meer dan 40 graden Celsius. Een hoog aantal zonuren per jaar: 2800, wat gunstig is voor de wijnbouw.

Torrelongares Syrah:

Goed gestructureerd met toetsen van zwarte peper en viooltjes, kers, kruidige eik, limoen en vanille. Evenwichtig met stevige zijdeachtige tannines en een frisse lange afdronk van bessen. Te drinken bij gegrild vlees, koude vleesschotels en vegetarische gerechten.

Torrelongares Tempranillo Roble “Old Vines”:

Een kleur met granaat, paars en donkere tinten. Intens aroma van aardbei, bes en braam met een vleugje kruiden en toast dankzij de 3 maanden rijping in Amerikaanse eikenhouten vaten. Elegant begin in de mond met vette en fluweelzachte nuances, volumineus, rond en goed gestructureerd met een brede en genereuze afdronk.

Torrelongares Garnacha Roble “Old Vines”:

Intens robijnrode kleur. Aroma's van rood fruit, aardbeien en aalbessen, evenals zwarte pruimen, met zoete tonen van zoethout en kruiden. Het is een zeer evenwichtige wijn in de mond, met volume en een concentratie van sappig fruit die in de mond blijft voor een aanhoudende en aangename afdronk.

farnese logo.png

Caldora Pinot Grigio:

Pinot Grigio schreeuwt vaak om eten, maar deze mag ook heerlijk als aperitief. Het kruidige kenmerk van het druivenras zit goed verpakt in deze sappige wijn. Hier is niets te veel en niets te weinig. Laat hem aan tafel begeleiden met een klassieke Vitello Tonato of een mooie gebraden kip.

Caldora Cerasuolo d’Abruzzo:

Een Cerasuolo d'Abruzzo is altijd voor minimaal 85% gemaakt van Montepulciano d'Abruzzo druiven. De druiven worden handmatig gepikt. Om de ideale frisheid te bereiken en fruitigheid te behouden, wordt deze Cerasuolo vergist en gerijpt in temperatuur gecontroleerde rvs tanks. Helder roze, bijna kersenrood van kleur. Intens fruitig met tonen van klein rood fruit, goed in balans met een lange ronde afdronk. Heerlijk bij kazen, witvlees, geroosterde vis en vissoep. Heerlijke, sappige rose voor alledag!

Zolla Primitivo di Manduria:

Deze prachtige rode wijn is voor 100% gemaakt van Primitivo druiven uit het gebied Manduria. Dit gebied staat bekend als het beste gebied voor Primitivo. De wijn ondergaat een malolactische fermentatie in RVS tanks. Rijping in gebruikte Amerikaanse en Franse eikenvaten voor 6-8 maanden. Deze Primitivo di Manduria heeft een robijnrode kleur met tinten van violet. In de neus komen intense, complexe, fruitige aroma’s naar voren met hints van klein rood fruit, zoals kersen en bramen. Deze wijn heeft een fluweelachtige textuur met een zwoel karakter, rijk aan zachte tannines en heeft een lange afdronk. Uitstekend geschikt met pasta, lamsvlees, wild en gekruide kazen.

Edizione:

Edizione Cinque Autoctoni van Farnese Vini is een bijzondere blend van 5 autochtone druiven: Montepulciano, Sangiovese, Primitivo, Negroamaro en Malvasia Nera. Malolactische fermentatie vindt plaats in barriques, gevolgd door 13 maanden rijping. De wijn is prachtig granaatrood van kleur. In de neus complexe aroma’s van rijpe kersen, pruimen, zwarte bessen met hints van tabak en toast. In de mond een volle wijn met mooie, afgeronde tannines. We proeven met name donker fruit, kruiden en een hint van tabak. In de aanhoudende afdronk tonen van vanille en chocolade. Uitstekend bij stevig, rood vlees en gekruide kaas.

farnese best.png
Logo-Conti-Zecca-Leverano-groot.png

Puglia ligt in de hak van de Italiaanse laars. Het is een omvangrijk, verlaten gebied, gedomineerd door grote landbouw- en wijnbedrijven. De wijnen van Conti Zecca komen uit de buurt van de stad Lecce, middenin de hak. Conti Zecca is hier een van de weinige familiebedrijven. De familie verhuisde in de 15e eeuw van Napels naar Puglia, en sindsdien maken ze wijn op dit domein. Tegenwoordig runnen de nakomelingen van Graaf Zecca dit bedrijf. Ze dragen allen nog steeds de titel Conti Zecca, wat Graaf van Zecca betekent. Een aantal van hun wijngaarden ligt aan de kust. Deze brengen lichtere wijn voort omdat de bodem daar niet zo diep is. De landinwaarts gelegen wijngaarden hebben een diepere bodem. De wijnen die daarvandaan komen zijn wat voller, met dikker fruit.

La Passione Segreta Negroamaro:

De wijnen proeven naar rijp, zwoel zwart fruit met lichtbittere en kruidige toetsen en moeten liefst jong gedronken worden. 85% Negroamaro en 15% Montepulciano.

La Passione Segreta Primitivo:

Intens rode kleur , bosbessen en Mediteraanse kruiden in de neus. Een zachte en elegante smaak met een harmonieuse afdronk. Gemaakt van 85% Primitivo gemegd met 15% Montepulciano. Past perfect bij pasta met tomatensaus, barbecue, rood vlees en zachte kazen.

Tamero Nero di Troia:

Tamero Nero di Troia. Omdat het een lage opbrengst druivensoort is, was de Nero di Troia bijna uitgestorven in Puglia. Tanninerijk en stug, maar door nieuwe vinificatietechnieken werd de druivensoort opgewaardeerd en verkreeg men een levendige, robijnrode wijn. De geur is fruitig, met aroma’s van kers, bes, braam en pruim. Floraliteit van viooltjes, kruidigheid en specerijen zoals zoethout.

Tamero Primitivo di Manduria Reserva:

Deze wijn is robijnrood met violet reflecties. Het is een soepele, zachte wijn met een lange, uitgebalanceerde afdronk. Heerlijke geuren van rijpe kersen, pruimen met een snufje cacao en vanille. 12 maanden vatrijping.

unnamed.png
dominio.jpg

Susana Balbo is een van de toonaangevende en meest innovatieve wijnmakers van Argentinië . In 1981 studeerde Susana af als eerste vrouwelijke oenologe in de Argentijnse wijngeschiedenis. Vervolgens werkte ze gedurende 25 jaar voor diverse grote wijndomeinen als wijnmaakster.

Ze wordt wel gezien als de ‘Evita Péron’ van de Argentijnse wijnbouw. Invloedrijk, geliefd en een tikkeltje controversieel. Onder haar motto ‘waar een wil is, is een wijn’ creëert ze haar weg naar haar ultieme droom: een eigen wijnmakerij waar ze helemaal los kan gaan met haar ideeën over het maken van sublieme wijnen. In 1999 startte zij haar eigen wijndomein Dominio del Plato in het hart van de Lujan de Cuyo in Mendoza. Het wijnhuis ligt adembenemend tegen de achtergrond van het Andesgebergte. In 2016 werd de naam aangepast naar Susana Balbo Wines. Susana Balbo werd door Drinks Business verkozen tot "Woman of the Year 2015".

Susana Balbo White Blend:

Complexe aroma’s van exotisch fruit, steenvruchten, specerijen en een subtiele vanilletoets. De smaak is vol met een aantrekkelijke frisheid en zeer fijnzinnige tonen van hout, passievruchten, lychees en mineralen. De afdronk is zeer intens en houdt zeer lang aan. Gemaakt met de Sauvignon Blanc, Semillon en Torrontes . Te drinken bij griet, tarbot, zonnevis, Aziatische keuken, witvlees

Anubis Malbec:

De bakermat van deze donkere druif ligt in het zuidwesten van Frankrijk, in Cahors.

Maar in Argentinië heeft ze haar tweede thuis gevonden. Malbec komt hier tot volle rijping met de lange periode tussen bloei en pluk, tot 150 dagen, minstens twee weken langer dan in Cahors. Dat maakt dat niet alleen suikers worden opgestapeld, maar ook de tannines perfect rijpen, waardoor de malbec hier een rondeur en fluweligheid krijgt die men elders zelden bereikt. Dit komt door de ligging van de wijnvelden aan de voet van het Andes-gebergte op 1000 tot 1500 m hoogte. Zon overdag en koude nachten zorgen voor een trage rijping.

Soepele, fruitige wijn met aroma's van rijpe braambes en framboos in de afdronk. Fijne zuren en aangename tannines. Sappige, mediumlange finish met hints van blauwe pruim en kers. Te drinken bij gegrilde Argentijnse steak, BBQ, stoofpotjes, empanadas en gebraden lamsvlees.

Crios Malbec:

De Crios Malbec is een schoonheid van een wijn en een malbec met een bijna onverslaanbare prijs/kwalititeit. De Malbec druiven hebben 9 maanden gerijpt op frans eiken voordat het de fles is in gegaan. De Crios Malbec is een sublieme wijn dat swingt in het glas. Stuivende aroma’s van kersen, pruim en zwarte bessen met licht kruidige elementen. Volle smaak, fruitigheid domineert, vooral pruimen en bramen, en lichte vanille tonen. Elegante en sappige afdronk. De Crios Malbec stond onlangs op de cover van Decanter Magazine als een van de "Top 3 Value Malbecs uit Argentinië" en heeft 91/100 Parker en 92/100 Suckling gekregen. Parker start zijn review met: "The spectacular 2018 Críos Malbec is aromatic, floral and expressive, varietal and clean, with structure and fine tannins, with nice balance"Deze wijn kan bij bijna elke gelegenheid worden geconsumeerd, op zichzelf of bij een groot aantal gerechten zoals rosbief, barbecues.

montgras.jpg

Montgras biedt de hoogste kwaliteit premium wijnen voor een bijzondere prijs. Met ruim 150 hectare wijngaarden in de buurt van Palmilla, in de Colchagua vallei, is Viña MontGras een rijzende ster aan het Chileense wijnfirmament. Sinds de oprichting in 1993, specialiseert dit moderne bedrijf zich in de productie van fijne kwaliteitswijnen. De internationale erkenning voor dit jonge wijnhuis, dat ernaar streeft gehoor te geven aan de groeiende behoeften van de meest veeleisende afnemers, is geheel terecht.

Reserva Chardonnay:

De Montgras Reserva Chardonnay, een heerlijke Chileense witte wijn met aroma’s van ananas, abrikozen, vanille en toast als gevolg van de lagering op eiken vaten. De Reserva Chardonnay heeft een volle, ronde en romige structuur en smaken van fruit zoals perziken, peren, ananas en een hint van toast. De Chardonnay is erg lekker bij koude gerechten, visgerechten met blanke saus, witvlees en gevogelte. De druiven worden met de hand geplukt en daarna geperst. Er wordt gebruik gemaakt van inheemse gist. De fermentatie in roestvrijstalen tanks vindt plaats op een temperatuur tussen 14 en 16°C en in de eiken vaten bij 22°C. De wijn rijpt gedurende vijf maanden op Franse eiken vaten.

Reserva Carmenère:

De Carmenêre is oorspronkelijk een Frans druivenras die in 1800 naar Chili is gebracht. Deze druif zie je zelden buiten Chili. In Chili zijn de druivenstokken nooit aangetast nooit door de phylloxera. Wijnbereiding: De oogst vindt plants in de eerste week van april, met een gemiddeld suikergehalte van 21.9 Het contact van de druiven met de schillen is ongeveer een uur, waardoor de wijn een voile kleur en aangename tannines krijgt nadat 60% van wijn gegist is, wordt de wijn 15 maanden gerijpt op Amerikaans eiken vaten.Donkerrode wijn. In de neus herkent u braambessen, zwarte bes, pruimen, hints van eik en vanille. Dit is een wijn met een mooie body waarin er een uitstekende balans is tussen zuren en de zoetheid van alcohol. Lange afdronk en elegante tannines. Ideaal bij wild, stevige vleesgerechten of om van te genieten.

Antu Carmenère:

Antu wat in de Mapuche of 'mensen van de Aarde' taal betekent 'zon' is een reeks van wijnen geïnspireerd door deze oude stam, bekend om zijn doorzettingsvermogen. Antu Ninquén 'Sun of the Mountain' is een premium wijn die het beste de filosofie van het wijnhuis samenvat: Creëer en laat alleen het beste van het land zien. Deze wijn heeft een diepe en intens paarse kleur. In de neus aromas van bramen en zwarte bessen met subtiele tonen van pure chocolade. In de mond uitgebalanceerd en sappig met afgeronde tannines die zorgen voor een soepele en goed afgeronde textuur. Deze wijn past uitstekend bij pastagerechten. Het is een veelzijdige wijn die gecombineerd kan worden met wit vlees- of zelfs gemarmerd rood vleesgerechten, maar ook met zoete of zure gerechten, curry, risotto of vis zoals zalm of tonijn.

montgras foto.jpg



Domaine-tariquet.jpeg

Domaine du Tariquet bestaat sinds 1912 en wordt nog steeds door dezelfde familie gerund. Pioneers Pauline en Jean-Pierre Artaud maakten eerst en vooral armagnac. In 1925 kregen ze een dochter "Hélène" die 21 jaar later trouwde met Pierre Grassa. Zij installeerden zich in Tariquet. Toen een domein van 50ha groot, met slechts 10ha aan wijngaarden. Het is pas in 1982 dat de eerste witte wijn geproduceerd werd: "le Classic". Vandaag bezit het wijnhuis, onder leiding van broers Armin en Remy Grassa, zo'n 900ha aan wijngaarden, waarvan een 100ha bestemd om armagnac te maken. Momenteel produceren ze 8 miljoen flessen wijn en 120 000 flessen armagnac per jaar.

Sauvignon Blanc:

De geur van deze Sauvignon Blanc is lekker exotisch, met aroma's van mango, kruisbes en passievrucht. In de mond is er mineraliteit, met fijne zuren en bitters. Rijp en fris tegelijk, mooi droog, maar niet streng. Het is een levendige, lichte en frisse, ronde en soepele witte wijn. Heerlijk als aperitief of bij een garnalensalade, tonijntartaar, pasta met zalm, mosselen, jonge kazen of een fruitsalade.

Chardonnay :

Een gedeelte van de wijn (30%) heeft gerijpt op Franse eikenhouten vaten. Deze Chardonnay is een frisse wijn met zowel kracht als finesse. Het resultaat is een zeer aromatisch bouquet met hinten van bloesems en verse boter. De ronde en rijke smaak doet denken aan geroosterd brood met nuances van vanille. Een smakelijke en toegankelijke wijn. Drink hem als aperitief of bij pasta, salades, schaal- en schelpdieren, vis, wit vlees of kalfsvlees.

Amplitude :

Domaine Tariquet Amplitude is een droge witte wijn van de Gros Manseng druif. Een heerlijke aromatische wijn vol met frisse en fruitige tonen zoals rijpe peer, citrusfruit, exotisch, perzik, passievrucht, met een rijke en volle smaak, levendig, rijk, mooi droog, met in de finale fijne zuren. De Gros Manseng druif die voor deze Domaine Tariquet Amplitude gebruikt is, is een lokale druif die veel wordt gebruikt voor het maken van (licht) zoete wijnen. Voor deze wijn heeft men de wijn echt op het fruit gemaakt. De vergisting vond plaats op lage temperatuur, op roestvrij staal waarna men het sap laat rusten op de fijne lie om de wijn mooie rijkdom te geven. Wijn- spijssuggesites voor bij de Domaine Tariquet Amplitude: deze aromatische witte wijn is erg lekker bij carpaccio van zalm met limoen, garnalencocktail, varkenskotelet of kalfsvlees, maar ook bij pasta met paddenstoelen is het een fijne combinatie.

Côté:

Domaine Tariquet Côté is een mooie heldere wijn, lichtgoud van kleur met groene tinten. De neus is zeer aromatisch en een tikje kruidig met hinten van bloesems en citrusvruchten. De minerale tonen van de Sauvignon Blanc worden goed ondersteund door de rondheid van de Chardonnay. Het is een elegante en frisse wijn, overweldigend en warm met aroma’s van grapefruit en peer. De druivensoorten worden apart gevinifiëerd en een deel van de wijn rijpt op oudere vaten. Tenslotte wordt de wijn geblend tot de uiteindelijke Domaine Tariquet Côté Chardonnay Sauvignon Blanc Passend bij: aperitief, pasta, salades, vis, lichte vleesgerechten, Wit vlees, Kalfsvlees, Mosselen. Ook heel smakelijk bij wat charcuterie, boerenpaté met wat augurkjes, een zomerse salade en de meeste visgerechten.

Réserve:

Gemaakt met de Chardonnay, Gros Manseng, Sauvignon Blanc en Sémillion. Na 6 maanden rijping op vat worden de 4 variëteiten gemengd en laat men de blend een jaar rusten op lage temperatuur. Het aroma van de wijn is een mooi samenspel tussen een verscheidenheid aan tonen van tropische vruchten (zoals perzik) vruchtenaroma’s en hinten van vanille (een resultaat van de houtrijping). De vier druivenrassen van Domaine Tariquet Réserve hebben elk hun eigen inbreng en dat resulteert in een heerlijke wijn met een krachtige afdronk. Passend bij: aperitief, ganzenlever, pasta, Lichte vleesgerechten, Oude kaas, Wit vlees, Kalfsvlees.

Premières Grives:

Eén van de eerste tekenen van het einde van de herfst is de komst van de eerste lijsters. Op dat moment, ongeveer 1 maand nadat de druiven echt rijp zijn, oogst Tariquet de overrijpe Gros Manseng-druiven die de lijsters zo graag lusten. Dit resulteert in een delicate, elegante, intens aromatische en zeer karakteristieke wijn. Daarbij wordt de vinificatie gestopt door te koelen, hierdoor blijft de natuurlijke zoetigheid in de wijn behouden. Expressieve rijke en exotische neus met hinten van citrusfruit. Krachtige en ronde wijn met een duidelijk zoetje, nectarine en mango, aangenaam appel, citrus en meloen. De frisheid, elegantie en mooie zuren maken deze wijn helemaal af. Wijn- Spijssuggestie voor bij de Domaine Tariquet Premieres Grives: is heerlijk op zichzelf, vanwege zijn intense fruitigheid, maar juist vanwege dat karakter past deze wijn ook uitstekend bij een verse fruitsalade of bij desserts op basis van wit en rood fruit. Fransen zouden deze wijn ook serveren bij foie gras, wit vlees of harde kazen, al dan niet met wat noten en abrikozen.

Tariquet-gamme-2.jpg

Armagnac VSOP Carafe:

De Gascogne is de streek van de klassieke destillaten Armagnac en Bas-Armagnac, op basis van druiven als ugni blanc, folle blanche, baco en colombard. De familie Grassa van het Château Tariquet heeft een lange ervaring met het maken van mooie Bas-Armagnac. De V.S.O.P. is een mooie klassieke Bas-Armagnac, dat wil zeggen een Armagnac met een lange vatrijping. Het jongste deel van de blend heeft zeven jaar op eikenhouten vaten gerijpt. Deze rijping levert een prachtige, complexe Armagnac op, met veel intensiteit en diepgang. Het is altijd een blend van meerdere vaten, waarvan sommige langer hebben gerijpt, dus meer dan zeven jaar. Voor de blend van deze V.S.O.P. is gebruik gemaakt van 60% ugni blanc en 40% baco. Perfect om heerlijk van te genieten op een rustig moment, als een mooi digestief bijvoorbeeld.

Licht gerijpt en heerlijk zacht, wat gedroogde pruimen, versgebakken brood, amandel, lichte kruidigheid, hazelnoot, aangenaam sinaasappelschil, geconfijt fruit, mandarijn, rond en zacht, fijn vanille in de finale.

Armagnac wordt meestal gedronken als digestief. Er zouden wat noten, gedroogde vruchten of zoetigheden bij geserveerd kunnen worden; prima combinatie met mooie sigaren.

tariquet vsop carafe.jpg
spier (1).jpg

Tegenwoordig is Spier één van de meest innovatieve wijnbedrijven van Zuid-Afrika. En ook het aantal hectare wijngaard is gegroeid, van 100 naar 400 hectare. Het wijnmakersteam staat onder leiding van chef wijnmaker Frans Smit. De wijnmakers van Spier hebben over de wereld stage gelopen om met hun ervaringen een hoge kwaliteit wijnen te kunnen maken. Spier maakt wijnen met een eigen identiteit. De wijnen hebben diepgang, maar het accent ligt ook op fruit. Wijngebied Stellenbosch staat onder invloed van de nabijgelegen koele oceaan. In een warm land als Zuid-Afrika zorgt dit voor ideale omstandigheden voor de druiven. De koelte van de oceaan zorgt er namelijk voor dat de druiven niet te snel rijpen en goede zuren opbouwen. Dat geeft de wijnen frisheid en spanning. Daarnaast heeft dit wijngebied een bijzondere bodem. De rode aarde, die de onderlaag vormt van veel wijngaarden in de streek, houdt op natuurlijke wijze water vast. Tijdens de warme en droge zomermaanden krijgen de diepgewortelde druivenstokken zo voldoende voedingstoffen om verder te groeien. Al deze omstandigheden zorgen voor uitgebalanceerde, complexe wijnen zoals je die nergens anders ter wereld treft!

De creative block collectie is een nieuw inintiatief van de eigenaars van Spier. Enerzijds is er de steun aan beginnende kunstenaars, anderzijds geven zij de wijnmakers de kans om het beste uit de druiven te halen en combinatie's te maken die niet echt "standaard" zijn.

spier-art-academy.jpg

Creative Block N°3:

100% Shiraz-druiven werden geoogst uit geselecteerde wijngaardblokken en 2 tot 3 dagen gekoeld tot 13 - 14 ° C. De alcoholische gisting was voltooid na 15 dagen in roestvrijstalen tanks. Het free-run-sap werd naar beneden gebracht met malolactische gisting en rijping die plaatsvond in een combinatie van 20% first fill Franse eiken vaten en de rest in tweede en derde vaten. De wijn rijpte 14 maanden op vat alvorens te blenden. Mooie gelaagde aroma's van moerbei, viooltjes en subtiele peper en anijs. Het midden van de smaak is in balans met geconcentreerde fruitsmaken en zachte, dichte tannines. Serveren met jouw favoriete stuk gegrild rood vlees met wat wortelgroenten of een vegetarische moussaka.

De Creative Block serie van Spier bestaat uit blends, waarbij het getal aangeeft hoeveel druivensoorten er gebruikt zijn. In dit geval 3: shiraz, Mourverdre en Viognier. De Shiraz-Mourvedre-Viognier heeft een rijpe en volle geur met bosbes, amarenenkersen, trekdrop, chocoladerozijnen, een hint van vanille en zwarte peper. De wijn combineert heerlijk met bijvoorbeeld hertenbiefstuk met polenta en wilde spinazie, risotto met truffel en gerookte eendenborst, gegrilde zeewolf omwikkeld met ibericospek op puree van pastinaak en aardappel.

Creative Block N°5:

Vol en krachtig van smaak met een combinatie van rood en zwart fruit zoals bramen, kersen en een vleugje laurier. Krachtige geur van rode bessen en gedroogde pruimen en licht 'aards'. Heerlijke wijn in combinatie met gegrilde entrecôte met radicchio en gratin van aardappel, Ossenhaas met kruidenkorst, salade van paddestoelen en tagliatelle. Gemaakt met de Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Merlot, Malbec.

Creative Block N°8:

Donkere, intense kleur met jonge helderheid. Een dichte concentratie van fruit gaat vooraf aan delicate, kruidige aroma's die leiden naar koele vanille-tonen. De wijn is jong en gevuld met fruitinfusies vergelijkbaar met Schwarzwalderkirsch, truffel en marsepein. Een opmerkelijke wijn die zich ontwikkelt met dichte, stevige tannines die optimaal naar voren komen na goed decanteren. Alle 8 druiven (Malbec, Cinsault, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot, Pinotage, Shiraz) hebben eerst 16 maanden gerijpt in eikenhout, pas daarna werden ze samengevoegd.

spier creative block.jpg
schenk logo.jpg

Côtes du Rhône Village Plan de Dieu “Les Grés Bleus” Boissy & Delaygue – Frankrijk:

60% Grenache Noir,25% Syrah,10% Mourvèdre en 5% Carignan. Complexe, zonnige aroma's met tonen van overrijp, gekookt fruit. Ruime en zoete wijn, van gemiddelde structuur. Mooi evenwicht tussen fruitige en pittige wijnen. Lekker bij Provençaalse auberginekaviaar, varkenshaas in Riesling saus, Comté of Reblochon.

Gergenti Il Vero Siciliano – Italië:

Gemaakt met de Nero d’Avola, Nerello Mascalese en de Frappato. De druiven van “Il Vero Siciliano” worden geteeld in de heuvels en wanneer ze rijp zijn, blijven ze een paar dagen langer aan de druivenstok hangen nog geconcentreerder sap te krijgen. Door rijping in grote eiken vaten gedurende 6 maanden verkrijgt “Il Vero Siciliano” de juiste complexiteit. Intense aroma’s van bramen, bosbessen, donkere kersen en zoethout. Past bij vleesgerechten, kaas en charcuterie.

Amarone delle Valpolicella Rocca Alata – Italië:

Gemaakt met Corvina, Rondinella en Molinara. Fruitige en complexe aroma's van kersen, bosvruchten, vanille en exotische vruchten. Een perfect gestructureerde, harmonieuze,krachtige en kruidige wijn met een heerlijke afdronk. Hij is perfect met stevige rode vlees-gerechten en met sterke kazen.

Bart Voeten